September 9
Today was
a special day! In our first haul of our final week we removed (or to be more
specific... Betty did) the otoliths from the 1000th plaice!
Vandaag
was een bijzondere dag! In onze eerste trek van onze laatste week hebben wij (of
beter: onze snijder Betty) de 1000ste schol gesneden!
With plaice nr 1000:
Met schol nr 1000:
In total
we have of course caught many more plaice which have all been measured, but not
all plaice that we catch are also aged. We age fish by removing the otoliths
(earbones) and counting the growth rings, just like on a tree. These fish are
also sexed and measured and weighed
individually. Using these data the age-length relationship can be determined
which is important to know for the population models. Because
fish growth is influenced by water temperature, food availability and competition
with other fish, the age-length relationships can differ between areas. We therefore
try to remove otoliths from one fish per cm length class from every haul. This
gives us an insight into the variation in age-length relationships between
areas.
We
hebben natuurlijk totaal nog veel meer schol gevangen en gemeten, maar niet
alle schol die we vangen worden ook gesneden. Het snijwerk houdt in dat de vis
gemeten en individueel gewogen wordt, het geslacht bepaald en dan de otolieten
(gehoorstenen) eruit gehaald worden. Otolieten worden gebruikt om de leeftijd
van de vis te bepalen door de groei ringen te tellen (net zoals bij een boom) en
om daarmee uiteindelijk een relatie te berekenen tussen vis lengte en leeftijd.
Die relaties worden gebruikt in de populatie modellen. Omdat de groei van de vis
beïnvloed wordt door de water temperatuur, voedsel dichtheden en voedsel
competitie met andere vissen, kunnen er tussen gebieden verschillen optreden in
lengte-leeftijd relaties. Daarom proberen we van schol (en tong) van elke
centimeter lengteklasse op elk station een vis te snijden. Zo krijgen we een
beeld van hoe de relatie tussen lengte en leeftijd ligt
tussen
de verschillende gebieden.
No comments:
Post a Comment