Sunday, 2 August 2020

Vermindering van plastic afval in de zee//Plastic litter reduction

Er is altijd ruimte voor verbetering. Aan de achterkant van de visnetten zit aan de onderzijde een bescherming om te zorgen dat het net niet beschadigt terwijl het over de grond sleept met vangst er in. Oorspronkelijk gebeurt dit met 'pluis'. Dat zijn dunne plastic draadjes die in een soort kwasten aan de onderzijde vast zitten. Pluis is eigenlijk niet pluis, want door de krachten die op het net komen te staan, raken er draadjes los. Het gevolg: pluis in zee. 

There is always room for improvement. The back-end of the net is protected by 'pluis' (a nice word to improve your Dutch pronunciation): bundled monofilaments. Due to the forces on the net when it is trawled over the seabed, some pluis will detach from the net and end up in sea. 

Net met pluis voorafgaand aan de eerste trek//Net with monofilaments before the first haul 
(photo credits: A. Scheepmaker)

Net met pluis na 15 trekken//Net with monofilaments after 15 hauls
(photo credits: A. Scheepmaker)

Dit jaar stelden de bootsmannen voor om de netbescherming van pluis te vervangen door yakleer. In eerste instantie is dit alleen toegepast op het bakboord net, om goed in de gaten te kunnen houden of er verschillen in vangst optreden. De vangsten uit bakboord vormen niet de basis voor de surveyresultaten; het net aan stuurboord is het net waarvan de vangst standaard volledig wordt geanalyseerd. Wanneer we geen effect zien op de vangsten en het leer de netten even goed beschermt als het pluis, zal ook het stuurboordnet daarvan voorzien worden. Yakleer is één van de alternatieven uit het intiatief Vispluisvrij (zie bijv. https://vistikhetmaar.nl/artikelen/vispluisvrij/) en wordt intussen ook in de visserij gebruikt. 

This year, the boatswains proposed to change the net protection from pluis to yak leather -first only on portside, as this is the side we don't directly use for the survey results. When the change in protective material does not influence the catches, and net damage is prevented equally, the leather will be applied to the starboard net as well. The yak leather protection has been tested by the fisheries in an initiative to reduce plastics in the sea, and is in use in the commercial fisheries as well (https://vistikhetmaar.nl/artikelen/vispluisvrij/, only in Dutch). 

Net met leer voorafgaand aan de eerste trek//Net with leather protection before the first haul 
(photo credits: A. Scheepmaker)

Net met leer na 15 trekken//Net with leather protection na 15 trekken 
(photo credits: A. Scheepmaker)2 comments:

  1. I recently learnt that the English word for 'pluis' is called 'Dolly-rope' (you won't find that in the dictionary...). Supercool you are trying out more environmentally-friendly alternatives! Keep up the good work, and have a good survey! Nathalie Steins

    ReplyDelete